Aquest passat cap de setmana s'ha celebrat el cinquè aniversari de l'agermanament entre els municipis d'Artà i Os de Balaguer (Lleida) arran dels seus vincles històrics. El Monestir de les Avellanes ha acollit un acte institucional, en el que s'ha fet balanç d'aquest retrobament, i un tast del vi Bellpuig, sorgit d'aquesta unió. En representació de l'Ajuntament hi han acudit Maria Antònia Sureda, primera tinenta de batle i regidora de Promoció Econòmica, i Paula Ginard, regidora de Patrimoni. També hi ha hagut representants del Consell de Mallorca i de la UIB.
El procés d’agermanament va iniciar-se a Artà l’any 2018 i fa finalitzar a Os de Balaguer al setembre del 2019. El vincle històric entre ambdós municipis ve donat per la relació que tingueren a l’edat mitjana (S. XIII-XIV) el Monestir de les Avellanes i Santa Maria de Bellpuig d’Artà. Cal recordar que el municipi d'Os de Balaguer obsequià el poble d'Artà amb una campana 'germana' a la del Monestir de les Avellanes fosa especialment per a l'ocasió pels mestres campaners locals en una festa de gran tradició. La campana, d'uns 100 quilos de pes, duu gravada la Mare de Déu de Bellpuig amb tota la seva simbologia i una llegenda que recorda els lligams entre els dos municipis.
Els actes d'aniversari conclogueren amb un maridatge del vi Bellpuig per part del sommelier Jaume Gaspà (Celler Montsec) i del xef Bobby Cabral (Restaurant El Claustre). El vi, elaborat pel Celler Montsec i Licors Moyà seguint mètodes medievals, és un projecte sorgit de l’agermanament que comparteix el topònim dels dos monestirs. S'anuncià que amb la venda del vi s'han recaptat 1.001 euros, que es donaran a l’Ajuntament d’Artà en favor de la recuperació i difusió del priorat de Bellpuig d’Artà.